ÇOCUKLARDA DÜZENLİ DERS ÇALIŞMA

ÇOCUKLARDA DÜZENLİ DERS ÇALIŞMA
Her öğrencinin öğrenme, her anne babanın da çalışmaya karşı farklı tutumlar sergilediğini bilmekteyiz. Anne babaların bu konuda yapabilecekleri, çocuğunun öğrenme biçimini keşfetmesine yardımcı olup, onun planlı çalışmasında dış kontrolü sağlamaktır.
Ders çalışmak çocuğunuzun sorumluluğudur. Ancak çoğu zaman evlerde çocuk ve ailesi arasında bu konu yüzünden büyük çatışmalar yaşanır. Ders çalışma sorumluluğu çocuğun yaşamındaki diğer sorumluluklardan sadece birisidir.
Çocuk bu konuda problem yaşıyorsa;
Onun yaşamındaki diğer sorumluluk alanlarına yaklaşımı nasıl? Sıkıntı yaşıyor mu? Sorun sadece ders çalışma mı, yoksa genellikle sorumluluk diye düşündüğü olaylar ya da durumlarda da problem yaşıyor mu?
Belki anne baba olarak öncelikle bu soruları cevaplandırmamız yararlı olabilir.
· Çocuğunuzun yeterli uyumaması,
· Çocuğunuzun dengesiz beslenmesi,
· Çocuğunuzun yaşadığı duygusal problemler ders çalışmasını etkileyebilir.(Ailede yaşanan bir sıkıntı, arkadaşları ile yaşadığı bir sorun, ön ergenlik döneminin getirdiği sıkıntılar)
Ön ergenlik dönemini yaşamaya başlayan çocuğumuzun ders başarısının düşmesi o kadarda beklenmeyen bir durum değildir. Çünkü bu döneme özgü ihtiyaçları ağır basmaya, ders çalışmak ve okul başarısı gibi ihtiyaçları daha geri plana itilmeye başlar. Bu gerçekten yola çıkarak onun döneme ilişkin ihtiyaçlarını karşılamak zamanla ders çalışma okul başarısı gibi hedeflere yönelmesini sağlayacaktır.(İlkokul Programı,1995)
Çocuklara Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?
§ İlk olarak, uygun bir çalışma ortamı için fiziksel koşulların ( sessiz ve iyi havalandırılmış bir çalışma odası, çalışma masası, uygun bir aydınlatma, gerekli araç ve gerecin hazırlanması vb.) ayarlanması konusunda çocuğunuzu yönlendirin
§ Hazırladığı çalışma programı üzerinde çocuğunuzla konuşarak, amaçlarını belirlemesine, bu amaçlara ulaşmak için neler yapılması gerektiğine ve çalışılacak konulara karar vermesine, yapılacakları önem ve zorluk sırasına göre sıralamasına, her ders ve konu için gerekli zamanı tahmin etmesine yardımcı olun.
§ Çocuğunuzu uzun ödevleri kısa parçalara ayırarak çalışmasına, ödev yapmaya başlarken en kolay ya da en çok zevk aldığıyla başlaması böylece yoğun bir sürece zevkli bir başlangıç yapabilmesi, eğer ödevini yaparken bir konu üzerinde çok zaman harcıyor, ancak bitiremiyorsa bir başka konuya geçmesini ve sonra tekrar o konuya geçmesi için destekleyin.
§ Çocuğunuzun çalışmayı sürdürmemesine ya da zihninin dağılmasına yol açan nedenlerden biri de endişeleri olabilir. Bu durumda çocuğunuzu başarabileceği konusunda yüreklendirin ve bunu yaparken de öncelikle onun iyi yapabildiklerinden yola çıkın.
§ Her zaman çocuğunuzu destekleyici bir tutum içinde olmaya çalışın. Okuldan geldiğinde onunla sıcak, yakın bir iletişime girerek, ona dokunarak sevginizi iletmeye çalışın. Bu davranışınız ona ödevler öncesinde moral verecektir.
§ Çocuğunuzun tüm derslerde aynı başarıyı göstermesinin olanaksız olduğunu, her çocuğun ilgi ve yeteneklerinin farklı olduğunu, farklı konulara ve alanlara yönelebileceğini ana anımsatın.
§ Ödevlerini ona sürekli sormak, ödevlerin bir yük gibi görülmesine neden olacaktır. Onunla konuşarak ödevlerini zamanında ve düzenli yapmanın yararlarını birlikte bulmaya çalışın. Ödevin ilk bir iki adımında onun yanında olmaya, ona yol göstermeye çalışın. Ancak ödevin tamamını birlikte yapmamaya özen gösterin
Çocukların dikkat sürelerinin gelişim dönemlerine göre farklılıklar gösterdiğini; küçük çocukların dikkatlerini ancak kısa bir süre aynı noktada toplayabilirken, büyüdükçe bu sürenin arttığını unutmayın. Bu nedenle ilköğretimin ilk sınıflarında ders çalışma sürelerinin kısa olmasına dikkat edin.